Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmziekte (inflammatory bowel disease, IBD) die zich kenmerkt door aanhoudende ontsteking van het maagdarmkanaal. Deze aandoening kan elk deel van het maagdarmstelsel beïnvloeden, van de mond tot de anus, maar treft meestal het onderste deel van de dunne darm (ileum) en de dikke darm.

Lees verderZiekte van Crohn

Diverticulitis

Diverticulitis is een aandoening van de dikke darm die wordt gekenmerkt door ontsteking of infectie van divertikels, kleine uitstulpingen of zakvormige structuren in de darmwand.

Lees verderDiverticulitis

GERD

GERD is een chronische aandoening waarbij zure maaginhoud terugvloeit (reflux) in de slokdarm, de buis die de keel met de maag verbindt.

Lees verderGERD

Gastritis

Gastritis is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van het slijmvlies van de maag. Dit slijmvlies bevindt zich aan de binnenkant van de maagwand en beschermt de maag tegen het agressieve maagzuur.

Lees verderGastritis

Maag- & Darm klachten

Maag- en darmklachten verwijzen naar verschillende symptomen en aandoeningen die het maag-darmstelsel beïnvloeden. Deze kunnen onder andere buikpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, diarree, constipatie, opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang omvatten.

Lees verderMaag- & Darm klachten

Misselijkheid

Misselijkheid is een onaangenaam gevoel in de maag dat gepaard kan gaan met een drang tot braken. Het wordt vaak ervaren als een gevoel van onbehagen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals voedselvergiftiging, een virusinfectie, reisziekte, zwangerschap of zelfs emotionele stress.

Lees verderMisselijkheid

PDS

PDS is een aandoening die gepaard gaat met buikpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming en veranderingen in de stoelgang, zonder dat er sprake is van een bekende lichamelijke oorzaak

Lees verderPDS

Aambeien

Aambeien, ook bekend als hemorroïden, zijn opgezwollen aderen in het rectale gebied en het anale kanaal. Ze kunnen zowel intern als extern voorkomen. Interne aambeien ontwikkelen zich in het rectum en worden meestal niet gevoeld of gezien, tenzij ze naar buiten worden geduwd. Externe aambeien daarentegen bevinden zich buiten de anus en kunnen zichtbaar zijn en pijn veroorzaken.

Lees verderAambeien