Weergaven: 0

HELP ! Heb ik een SOA ??


HOE KAN DAT NOU?

SOA’s worden voornamelijk verspreid via seksueel contact, maar sommige kunnen ook worden overgedragen via andere vormen van contact met besmet lichaamsmateriaal.


Hier zijn enkele manieren waarop SOA’s worden verspreid:


SOA’s worden voornamelijk verspreid via seksueel contact, maar sommige kunnen ook worden overgedragen via andere vormen van contact met besmet lichaamsmateriaal. Hier zijn enkele manieren waarop SOA’s worden verspreid:

 1. Onbeschermde seks: Het hebben van vaginale, anale of orale seks zonder het gebruik van condooms of andere beschermende barrières kan leiden tot de overdracht van SOA’s van de ene persoon naar de andere.
 2. Delen van besmette naalden: Het delen van naalden of injectiemateriaal met iemand die besmet is met een SOA, zoals HIV of hepatitis B, kan leiden tot de overdracht van de infectie.
 3. Moeder op kind: Sommige SOA’s, zoals HIV en syfilis, kunnen tijdens de zwangerschap, de bevalling of door borstvoeding van moeder op kind worden overgedragen.
 4. Direct contact met besmette lichaamsvloeistoffen: Direct contact met besmette lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, sperma, vaginale afscheiding of anale afscheiding, kan leiden tot de overdracht van bepaalde SOA’s, zoals HIV of hepatitis B.
 5. Huid-op-huidcontact: SOA’s zoals genitale herpes en genitale wratten (veroorzaakt door HPV) kunnen worden overgedragen door direct huid-op-huidcontact met een besmette persoon, zelfs zonder penetratieve seks.

Niet alle SOA’s veroorzaken symptomen, dus iemand kan een SOA hebben zonder het te weten en deze toch doorgeven aan anderen.
Het gebruik van condooms en andere beschermende maatregelen tijdens seksueel contact kan het risico op het oplopen van een SOA aanzienlijk verminderen. Daarnaast is regelmatig testen op SOA’s belangrijk, vooral als je seksueel actief bent en van partner verandert.

Wat zijn de symptomen die (kunnen) wijzen op een SOA?
(De symptomen van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kunnen variëren afhankelijk van het type SOA en het individu.)

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen optreden:

 1. Afscheiding: Een ongewone afscheiding uit de penis (bij mannen) of de vagina (bij vrouwen). Deze afscheiding kan verschillen in kleur en geur, afhankelijk van het type SOA.
 2. Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen: Dit kan een teken zijn van infectie in de urinewegen, veroorzaakt door SOA’s zoals chlamydia of gonorroe.
 3. Jeuk of irritatie: Jeuk in het genitale gebied kan wijzen op een SOA, vooral als het gepaard gaat met huiduitslag of roodheid.
 4. Zweren of zweertjes: Zweren, zweertjes, of wratten in het genitale gebied kunnen worden veroorzaakt door SOA’s zoals herpes, syfilis of genitale wratten (veroorzaakt door het humaan papillomavirus of HPV).
 5. Pijn tijdens seks: Pijn tijdens geslachtsgemeenschap kan een symptoom zijn van verschillende SOA’s, zoals chlamydia, gonorroe of trichomoniasis.
 6. Pijn in de onderbuik: Dit kan duiden op een infectie in de bekkenorganen, zoals bij vrouwen met bekkeninflammatory disease (PID), vaak veroorzaakt door onbehandelde chlamydia of gonorroe.
 7. Gezwollen klieren: Vergrote lymfeklieren in de liesstreek kunnen wijzen op een SOA, vooral als ze pijnlijk zijn.
 8. Het is belangrijk op te merken dat niet alle SOA’s symptomen veroorzaken, en sommige kunnen asymptomatisch zijn. Daarom is het hebben van onbeschermde seks met een nieuwe partner altijd risicovol, zelfs als er geen symptomen zijn. Als je denkt dat je een SOA hebt opgelopen, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen voor testen en behandeling.

SOORTEN SOA’s

Er zijn verschillende soorten SOA’s, elk veroorzaakt door verschillende pathogenen, waaronder bacteriën, virussen en parasieten.
Hier zijn enkele veelvoorkomende SOA’s en hun bijbehorende symptomen:

🔽 Chlamydia ⏫️

Bij mannen:


 1. Afscheiding uit de penis: Een ongewone afscheiding die kan variëren van helder tot troebel en kan optreden in verschillende hoeveelheden. Deze afscheiding kan ook een onaangename geur hebben.
 2. Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen: Dit kan worden ervaren als een branderig gevoel of pijn bij het plassen.
 3. Pijn of zwelling in de testikels: Sommige mannen kunnen pijn of zwelling in één of beide testikels ervaren, wat bekend staat als epididymitis. Dit kan gepaard gaan met roodheid en gevoeligheid van de testikels.
 4. Pijn in het bekkengebied: Sommige mannen kunnen pijn ervaren in het onderbuik- of bekkengebied, hoewel dit minder vaak voorkomt dan bij vrouwen.
 5. Jeuk of irritatie: Hoewel minder vaak voorkomend, kan jeuk of irritatie in de urethra (het buisje waardoor urine uit de penis stroomt) optreden bij mannen met chlamydia.

Bij vrouwen 1. Afscheiding uit de vagina: Een ongewone afscheiding die kan variëren van helder tot troebel en kan optreden in verschillende hoeveelheden. Deze afscheiding kan ook een onaangename geur hebben.
 2. Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen: Dit kan worden ervaren als een branderig gevoel of pijn bij het plassen.
 3. Pijn tijdens geslachtsgemeenschap: Seksueel contact kan pijnlijk zijn voor vrouwen met chlamydia, wat dyspareunie wordt genoemd.
 4. Buikpijn: Sommige vrouwen kunnen last hebben van buikpijn, die variëren van mild tot ernstig en gelokaliseerd zijn in het bekkengebied.
 5. Pijn in het bekkengebied: Pijn in de onderbuik of het bekkengebied kan optreden, wat kan wijzen op een meer ernstige infectie zoals bekkeninflammatory disease (PID).
 6. Bloedingen tussen menstruatieperiodes: Onregelmatige vaginale bloedingen of bloedingen tussen menstruaties kunnen optreden als gevolg van een ontsteking of irritatie van de baarmoederhals.
 7. Pijn in de onderbuik tijdens de menstruatie: Sommige vrouwen kunnen tijdens hun menstruatieperiode meer pijn ervaren dan normaal, zoals menstruatiekrampen, die kunnen worden verergerd door een chlamydia-infectie.
🔽 Gonorroe ⏫️ – Gonorrhoe, Druiper, Gonokokkeninfectie

Gonorroe bij mannen


 1. Afscheiding uit de penis: Een pusachtige of troebele afscheiding uit de opening van de penis. De afscheiding kan variëren in kleur, van wit tot groen of geel.
 2. Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen: Dit kan worden ervaren als een branderig gevoel of pijn bij het plassen.
 3. Pijn of zwelling in de testikels: Sommige mannen kunnen pijn of zwelling in één of beide testikels ervaren, wat bekend staat als epididymitis. Dit kan gepaard gaan met roodheid en gevoeligheid van de testikels.
 4. Jeuk of irritatie: In sommige gevallen kan jeuk of irritatie in de urethra (het buisje waardoor urine uit de penis stroomt) optreden bij mannen met gonorroe.

Gonorroe bij vrouwenGonorroe-keel
Gonorroe-oog
 1. Afscheiding uit de vagina: Een ongewone afscheiding die kan variëren van dun en waterig tot dik en troebel. De afscheiding kan een groenige of gelige kleur hebben en een onaangename geur hebben.
 2. Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen: Dit kan worden ervaren als een branderig gevoel of pijn bij het plassen.
 3. Pijn tijdens geslachtsgemeenschap: Seksueel contact kan pijnlijk zijn voor vrouwen met gonorroe, wat dyspareunie wordt genoemd.
 4. Buikpijn: Sommige vrouwen kunnen last hebben van buikpijn, die variëren van mild tot ernstig en gelokaliseerd zijn in het bekkengebied.
 5. Bloedingen tussen menstruatieperiodes: Onregelmatige vaginale bloedingen of bloedingen tussen menstruaties kunnen optreden als gevolg van een ontsteking of irritatie van de baarmoederhals.
 6. Pijn in het bekkengebied: Pijn in de onderbuik of het bekkengebied kan optreden, wat kan wijzen op een meer ernstige infectie zoals bekkeninflammatory disease (PID).
🔽 Syfilis ⏫️

Eerste fase: Een pijnloze zweer (chancre) op de geslachtsdelen, anus of mond.

Primaire syfilitische zweertjes zijn meestal stevig, rond, klein en pijnloos en ontwikkelen zich op de plek waar de T. pallidum-bacterie het lichaam binnendringt. Deze periode duurt 1 tot 5 weken en geneest zonder behandeling. Als er echter geen adequate behandeling wordt gegeven, gaat de infectie over naar de secundaire fase.

Penis-Chancre
Vagina-Chancre
Anus-Chancre
Tong-Chancre

Tweede fase: Huiduitslag, koorts, vermoeidheid, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, haaruitval,

Huiduitslag: Een kenmerkend symptoom van de tweede fase van syfilis is een huiduitslag die vaak bestaat uit rode vlekken op de huid, meestal op de handpalmen van de handen en de voetzolen. De uitslag kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen en kan eruit zien als kleine, roze of rode vlekjes.

De karakteristieke uitslag van secundaire syfilis kan verschijnen als ruwe, rode of roodbruine vlekken, zowel op de handpalmen als op de onderkant van de voeten. Huiduitslag met een ander uiterlijk kan echter op andere delen van het lichaam voorkomen en lijkt soms op huiduitslag veroorzaakt door andere ziekten. Soms zijn huiduitslag geassocieerd met secundaire syfilis zo zwak dat ze niet worden opgemerkt.