Weergaven: 0

BORSTKAS

De borstkas, ook bekend als de thorax, is een belangrijke anatomische structuur die de borstholte vormt en de organen daarin beschermt.

Hier is een gedetailleerde beschrijving van delen van de borstkas:

Het strottenhoofd, of larynx, is een orgaan in de keel dat een cruciale rol speelt bij ademhaling, spraak en bescherming van de luchtwegen. Gelegen tussen de keelholte en de luchtpijp, bevat het de stembanden die vibreren om geluid te produceren. Het strottenhoofd fungeert ook als een klep, de epiglottis, die sluit tijdens het slikken om te voorkomen dat voedsel en vloeistof de luchtpijp binnendringen. Het bestaat uit kraakbeenstructuren, spieren en ligamenten, en is essentieel voor vocale communicatie en het waarborgen van een vrije luchtweg tijdens ademhaling.

Luchtpijp of trachea Verbindt de keelholte met de longen en splitst zich in de hoofdbronchiën die naar elke long leiden.

Zwezerik of Thymus is een klier die een rol speelt in het immuunsysteem, vooral bij kinderen.
De thymus ligt boven het hart en achter het borstbeen.

De longen zijn gepaarde organen in de borstkas die essentieel zijn voor de ademhaling. Ze zorgen voor gasuitwisseling door zuurstof uit ingeademde lucht op te nemen en koolstofdioxide uit het bloed uit te stoten. Elke long is opgebouwd uit lobben (drie in de rechterlong, twee in de linkerlong) en bevat alveoli, kleine zakjes waar de uitwisseling van gassen plaatsvindt. Ze spelen een cruciale rol in het zuurstofvoorziening van het lichaam.

Het hart pompt bloed door het lichaam, voorziet organen van zuurstof en voedingsstoffen, en verwijdert afvalstoffen. Het heeft vier kamers: twee atria en twee ventrikels. Door ritmische contracties stuurt het zuurstofarm bloed naar de longen en zuurstofrijk bloed naar de rest van het lichaam, essentieel voor overleving.

De ribben zijn lange, gebogen botten die samen de ribbenkast vormen, een beschermende structuur rond de borstholte. Deze botten zijn verbonden met de wervelkolom aan de achterkant en de meeste zijn aan de voorkant verbonden met het borstbeen via kraakbeen, wat flexibiliteit en bescherming biedt.

Er zijn in totaal 24 ribben, verdeeld over 12 paar. De bovenste zeven paar worden ‘ware ribben’ genoemd omdat ze direct aan het borstbeen vastzitten. De volgende drie paar zijn ‘valse ribben’, die indirect via kraakbeen met het borstbeen zijn verbonden. De laatste twee paar worden ‘zwevende ribben’ genoemd omdat ze alleen aan de wervelkolom zijn bevestigd en niet aan het borstbeen.

De ribbenkast beschermt vitale organen zoals het hart en de longen en speelt een belangrijke rol in het ademhalingsproces door de borstholte uit te zetten en samen te trekken.

PROBLEMEN in en aan de BORSTKAS

ANGINA

Angina pectoris, vaak kortweg angina genoemd, is een vorm van pijn op de borst veroorzaakt door verminderde bloedtoevoer naar de hartspier. Deze aandoening is een symptoom van coronaire hartziekte, de meest voorkomende vorm van hartziekte.

Een myocardinfarct, ook wel een hartaanval genoemd, is een ernstige medische aandoening die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hartspier plotseling wordt geblokkeerd. Dit leidt tot schade of afsterven van het hartweefsel.

Ernstige pijn door een verstopping van een kransslagader, wat leidt tot schade aan de hartspier.

Pericarditis is een ontsteking van het pericard, het dubbele membraan dat het hart omhult. Deze aandoening kan acute pijn op de borst veroorzaken, vaak verergerd door ademhalen of liggen en verbeterd door rechtop zitten. Pericarditis kan ontstaan door infecties (viraal, bacterieel), auto-immuunziekten, hartaanvallen, of trauma. Naast pijn kan het symptomen zoals koorts, zwakte en hartkloppingen veroorzaken. Diagnostiek omvat lichamelijk onderzoek, elektrocardiogram (ECG), en beeldvorming zoals echocardiografie. Behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan ontstekingsremmers, antibiotica of andere medicatie omvatten. In ernstige gevallen kan een pericardpunctie of operatie nodig zijn om complicaties te voorkomen.

Een longembolie is een ernstige aandoening waarbij een bloedstolsel een slagader in de longen blokkeert.
Dit belemmert de bloedstroom en kan leiden tot kortademigheid, pijn op de borst en, in ernstige gevallen, levensbedreigende complicaties. Snelle medische behandeling is essentieel om ernstige gevolgen te voorkomen.

Pleuritis is een ontsteking van het longvlies (pleura), het membraan dat de longen en de borstkas bekleedt. Dit veroorzaakt scherpe, stekende pijn die erger wordt bij ademhalen, hoesten of niezen. De aandoening kan worden veroorzaakt door infecties, letsel of andere medische aandoeningen en vereist medische evaluatie.

Een pneumothorax, of klaplong, is een aandoening waarbij lucht in de pleuraholte komt, de ruimte tussen de long en de borstwand. Dit veroorzaakt een gedeeltelijke of volledige inzakking van de long.

Symptomen zijn plotselinge, scherpe pijn op de borst en kortademigheid.
Oorzaken variëren van verwondingen tot spontane lekkages.
Behandeling kan variëren van observatie tot medische ingrepen.