Angina pectoris

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

Angina Pectoris

Angina pectoris, vaak kortweg angina genoemd, is een vorm van pijn op de borst veroorzaakt door verminderde bloedtoevoer naar de hartspier. Deze aandoening is een symptoom van coronaire hartziekte, de meest voorkomende vorm van hartziekte.


Het belangrijkste symptoom van angina is pijn of ongemak op de borst, dat kan aanvoelen als druk, knijpen, branden of beklemming. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, armen, nek, kaak of rug. Angina kan ook gepaard gaan met kortademigheid, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid of zweten.

Angina treedt op wanneer de hartspier (myocard) niet genoeg zuurstofrijk bloed krijgt. Dit is meestal te wijten aan de vernauwing of blokkade van de kransslagaders door atherosclerose (ophoping van vetafzettingen).

Angina wordt gediagnosticeerd door een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en diagnostische tests zoals elektrocardiogrammen (ECG’s), inspanningstests, echocardiogrammen en coronaire angiografie.

De behandeling van angina is gericht op het verminderen van symptomen en het voorkomen van complicaties zoals hartaanvallen. Het kan veranderingen in levensstijl omvatten (bijv. dieet, lichaamsbeweging, stoppen met roken), medicijnen (bijv. nitraten, bètablokkers, calciumkanaalblokkers, plaatjesremmers) en procedures zoals angioplastiek en stenting of bypassoperatie van de kransslagaders.

Preventieve maatregelen voor angina omvatten het beheersen van risicofactoren voor coronaire hartziekte, zoals het behouden van een gezond gewicht, het onder controle houden van bloeddruk en cholesterolgehaltes, het beheren van diabetes, het vermijden van tabak en het regelmatig deelnemen aan lichamelijke activiteit.


GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.