Weergaven: 0

VROUWELIJKE GESLACHTSORGENEN

De vrouwelijke geslachtsdelen bestaan uit uitwendige en inwendige structuren.
De uitwendige delen omvatten de vulva, bestaande uit de schaamlippen (grote en kleine), de clitoris, en de vaginale opening.
De inwendige delen omvatten de vagina, een gespierde buis die naar de baarmoeder leidt. De baarmoeder is een hol, peervormig orgaan waar een embryo zich kan ontwikkelen. De eileiders verbinden de eierstokken met de baarmoeder en transporteren eicellen. De eierstokken produceren eicellen en hormonen zoals oestrogenen en progesteron. Samen vormen deze structuren het voortplantingssysteem van de vrouw, essentieel voor menstruatie, voortplanting, en seksuele functie.


PROBLEMEN, PIJNEN en PIJNTJES

Er zijn verschillende problemen aan de geslachtsorganen van de vrouw die pijn kunnen veroorzaken.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

ENDOMETRIOSE

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, zoals op de eierstokken, eileiders, en het bekkenvlies. Dit weefsel reageert op hormonale veranderingen van de menstruatiecyclus, wat pijn, ontsteking, en littekenvorming kan veroorzaken. Symptomen zijn hevige menstruatiepijn, chronische bekkenpijn, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, en vruchtbaarheidsproblemen. De oorzaak van endometriose is onbekend, en de behandeling varieert van pijnbestrijding tot hormonale therapieën en chirurgie.


Bekkenontstekingsziekte

Bekkenontstekingsziekte (PID) is een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen, waaronder de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Het wordt vaak veroorzaakt door seksueel overdraagbare infecties zoals chlamydia en gonorroe. Symptomen zijn onder andere hevige buik- en bekkenpijn, abnormale vaginale afscheiding, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, en koorts. Zonder behandeling kan PID leiden tot ernstige complicaties zoals chronische bekkenpijn, onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Behandeling bestaat meestal uit antibiotica om de infectie te bestrijden.


VULVODYNI

Vulvodynie is een chronische pijnlijke aandoening van de vulva zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De pijn kan brandend, stekend of jeukend zijn en variëren in intensiteit. Het kan continu aanwezig zijn of optreden bij aanraking, zoals tijdens geslachtsgemeenschap, fietsen of langdurig zitten. De precieze oorzaak is onbekend, maar factoren zoals zenuwbeschadiging, hormonale veranderingen, en ontstekingen kunnen bijdragen. Behandeling omvat vaak een combinatie van pijnstillers, fysiotherapie, psychologische ondersteuning en soms chirurgische ingrepen om de symptomen te verlichten.


EIERSTOK CYSTE

Eierstok- of ovariumcysten zijn met vloeistof gevulde zakjes die zich in of op een eierstok vormen. Ze zijn vaak onschuldig en verdwijnen vanzelf, maar kunnen soms pijn, een opgeblazen gevoel of onregelmatige menstruatie veroorzaken. Grotere cysten kunnen scheuren of draaien (torsie), wat hevige pijn en medische noodsituaties kan veroorzaken. Diagnostiek gebeurt meestal via echografie. Behandeling varieert van afwachten tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de grootte, symptomen en het risico op complicaties.


MYOMEN

Fibromen, ook wel vleesbomen of myomen genoemd, zijn goedaardige gezwellen die ontstaan in de spierwand van de baarmoeder. Ze variëren in grootte en aantal, en kunnen symptomen veroorzaken zoals hevige menstruatie, bekkenpijn, druk op de blaas of darmen, en soms vruchtbaarheidsproblemen.
Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, spelen hormonale en genetische factoren een rol.
Behandeling hangt af van de symptomen en kan medicatie, hormonale therapieën, of chirurgische ingrepen zoals myomectomie of hysterectomie omvatten.


VAGINALE INFECTIES

Vaginale infecties, zoals vaginale schimmelinfecties en bacteriële vaginose, zijn veelvoorkomende aandoeningen die ongemak en symptomen veroorzaken zoals jeuk, branderigheid, abnormale afscheiding, en een onaangename geur.

Schimmelinfecties worden meestal veroorzaakt door de gist Candida en resulteren in dikke, witte afscheiding. Bacteriële vaginose ontstaat door een disbalans van bacteriën in de vagina en leidt tot dunne, grijs-witte afscheiding met een visachtige geur.
Behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan antischimmelmedicatie of antibiotica omvatten.
Goede hygiëne en veilige sekspraktijken helpen voorkomen.


DYSPAREUNIE

Dyspareunie is pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap. Deze pijn kan oppervlakkig zijn, bij de vulva of vaginale opening, of diep in het bekken.
Oorzaken variëren en kunnen fysiek zijn, zoals infecties, vaginisme, endometriose, of atrofie door menopauze, en psychologisch, zoals angst of trauma. De pijn kan tijdelijk of chronisch zijn, en de intensiteit varieert.
Behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak en kan medische, fysiotherapeutische of psychologische therapieën omvatten, evenals het verbeteren van communicatie en seksuele technieken met de partner.


DYSMENORROE

Menstruatiekrampen, of dysmenorroe, zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die optreden tijdens de menstruatie. Deze pijn, meestal in de onderbuik, kan uitstralen naar de onderrug en dijen.
Dysmenorroe wordt veroorzaakt door prostaglandinen, stoffen die de baarmoeder doen samentrekken.
Het kan variëren van mild tot ernstig en gaat vaak gepaard met misselijkheid, vermoeidheid, en hoofdpijn.
Primaire dysmenorroe heeft geen onderliggende aandoening, terwijl secundaire dysmenorroe het gevolg is van aandoeningen zoals endometriose of fibromen. Behandeling omvat pijnstillers, hormonale anticonceptie, en soms specifieke therapieën voor onderliggende oorzaken.


VAGINISME

Vaginisme is een aandoening waarbij de spieren rondom de vagina onvrijwillig en reflexmatig samentrekken bij elke vorm van penetratie, zoals tijdens geslachtsgemeenschap, tamponinbreng of een gynaecologisch onderzoek. Dit veroorzaakt pijn, ongemak, en kan penetratie moeilijk of onmogelijk maken. De exacte oorzaak kan variëren, inclusief fysieke en psychologische factoren zoals angst, trauma, of een eerdere pijnlijke ervaring. Behandeling omvat vaak een combinatie van bekkenbodemfysiotherapie, ontspanningstechnieken, graduele blootstellingsoefeningen, en soms psychotherapie om onderliggende emotionele oorzaken aan te pakken.


BAARMOEDERHALS PROBLEMEN

Baarmoederhalsproblemen verwijzen naar aandoeningen die de baarmoederhals (cervix) aantasten, zoals cervicale stenose (vernauwing), ontstekingen (cervicitis), en abnormale cellen (dysplasie) die kunnen leiden tot baarmoederhalskanker.

Deze problemen kunnen pijn, abnormale vaginale afscheiding, bloeding tussen menstruaties, of pijn tijdens geslachtsgemeenschap veroorzaken.
Oorzaken variëren van infecties (zoals HPV), hormonale veranderingen, tot structurele afwijkingen. Diagnostiek gebeurt vaak via uitstrijkjes (Pap-test), HPV-tests, en colposcopie.
Behandelingen verschillen en kunnen medicatie, chirurgische ingrepen, of regelmatige monitoring omvatten, afhankelijk van de aard en ernst van het probleem.


BEKKENBODEM DISFUNCTIE

Bekkenbodemdisfunctie verwijst naar problemen met de spieren in de bekkenbodem, die onvoldoende functioneren. Deze spieren ondersteunen de blaas, baarmoeder, en darmen. Disfunctie kan leiden tot urine- of fecale incontinentie, chronische bekkenpijn, en seksuele problemen zoals pijn bij geslachtsgemeenschap.
Oorzaken zijn onder andere bevalling, veroudering, chirurgische ingrepen, en trauma.
Symptomen omvatten moeite met plassen of ontlasting, een zwaar gevoel in het bekken, en pijn.
Behandeling bestaat uit fysiotherapie, bekkenbodemoefeningen, biofeedback, medicatie, en soms chirurgische ingrepen om de functie te herstellen.