Weergaven: 0

MANNELIJKE GESLACHTSORGANEN

KLACHTEN-man

ANATOMIE

De mannelijke geslachtsorganen bestaan uit externe en interne structuren. Extern zijn de penis en het scrotum, dat de testikels bevat. De penis bestaat uit de schacht en de eikel, met een opening voor urine en sperma. Intern zijn de testikels verantwoordelijk voor de productie van sperma en testosteron. De bijballen (epididymis) slaan sperma op en vervoeren het naar de zaadleiders (vas deferens). De zaadleiders transporteren sperma naar de prostaat, waar ze zich vermengen met zaadvocht uit de zaadblaasjes en prostaatvloeistof om sperma te vormen. Tijdens ejaculatie wordt het sperma door de urethra in de penis naar buiten gebracht.

eikelontsteking

Eikelontsteking, ook wel balanitis genoemd, is een ontsteking van de eikel van de penis. Het veroorzaakt roodheid, zwelling, pijn en soms afscheiding. Vaak door infecties, slechte hygiëne of allergische reacties. Behandeling kan bestaan uit hygiënische maatregelen, antimicrobiële middelen of het vermijden van irriterende stoffen.


BIJBALONTSTEKING

Bijbalontsteking, of epididymitis, is een ontsteking van de bijbal, vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het resulteert in pijn, zwelling en roodheid van het scrotum, en kan gepaard gaan met koorts en pijn tijdens het plassen.


WATERBREUK

Een hydrocèle is een aandoening waarbij zich vocht ophoopt in de zak rond de testikels, wat leidt tot zwelling van het scrotum. Dit kan ontstaan door letsel, ontsteking of zonder duidelijke oorzaak. Het veroorzaakt meestal geen pijn, maar kan ongemak of een zwaar gevoel in het scrotum geven. Behandeling is vaak niet nodig, tenzij de hydrocèle groot is of ongemak veroorzaakt, in welk geval chirurgische ingreep kan worden overwogen.


LIESBREUK

Een liesbreuk (inguinale hernia) is een aandoening waarbij een deel van de darmen of weefsel door een zwakke plek in de buikwand in de lies puilt. Dit veroorzaakt een zichtbare bult en kan pijn of ongemak geven, vooral bij hoesten, tillen of buigen. Liesbreuken komen vaker voor bij mannen en kunnen aangeboren zijn of zich later in het leven ontwikkelen. Behandeling bestaat vaak uit chirurgische ingrepen om de buikwand te versterken.


ZAADBAL- 0F TEELBALONTSTEKING

Orchitis, of zaadbalontsteking, is een ontsteking van een of beide testikels, vaak veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Het kan gepaard gaan met zwelling, pijn, koorts, en een zwaar gevoel in het scrotum. Soms treedt het op samen met epididymitis, dan genoemd epididymo-orchitis. Virale oorzaken omvatten vaak het bofvirus, terwijl bacteriële infecties kunnen voortkomen uit seksueel overdraagbare infecties. Behandeling omvat pijnstillers, ontstekingsremmers, en bij bacteriële infectie, antibiotica.


PENIS FRACTUUR

Een penisfractuur is een zeldzame maar ernstige verwonding waarbij het erectiele weefsel van de penis scheurt, meestal veroorzaakt door abrupt trauma tijdens seksuele activiteit. Symptomen omvatten een knappend geluid, hevige pijn, zwelling, en bloeduitstorting. De penis verliest snel zijn erectie en wordt blauw en gezwollen. Dit is een medische noodsituatie die onmiddellijke chirurgische ingreep vereist om blijvende schade of complicaties, zoals erectiestoornissen of kromming van de penis, te voorkomen.


ZIEKTE van PEYRONIE

De ziekte van Peyronie is een aandoening waarbij zich littekenweefsel (plaques) vormt in de penis, wat leidt tot kromming, verkorting en soms pijn tijdens erecties.
Deze kromming kan het vrijen bemoeilijken of pijnlijk maken. De oorzaak is vaak onbekend, maar kan verband houden met trauma of genetische factoren.

Behandeling varieert van medicatie en fysiotherapie tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst en impact op het seksueel functioneren.


PROSTAATONTSTEKING

Prostaatontsteking, of prostatitis, is een ontsteking van de prostaatklier, vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het kan acute of chronische vormen aannemen. Symptomen zijn onder andere pijn in de onderbuik, bekken of onderrug, frequent en pijnlijk urineren, moeite met plassen en soms koorts. Chronische prostatitis kan ook ongemak tijdens ejaculatie veroorzaken. Behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan antibiotica, ontstekingsremmers en alfablokkers omvatten, evenals veranderingen in levensstijl en soms fysiotherapie.


zaadbaltorsie

Teelbaltorsie, of zaadbaltorsie, is een medische noodsituatie waarbij de zaadstreng die de teelbal van bloed voorziet, draait. Dit veroorzaakt een ernstige, plotselinge pijn in de teelbal en het scrotum, samen met zwelling en misselijkheid. Door de verdraaiing wordt de bloedtoevoer naar de teelbal afgesneden, wat binnen enkele uren kan leiden tot onherstelbare schade aan de teelbal. Snelle medische ingreep, meestal een operatie, is cruciaal om de bloedtoevoer te herstellen en de teelbal te redden.


URINEBUISONTSTEKING

Urinebuisontsteking, of urethritis, bij de man is een ontsteking van de urethra (urinebuis) vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe en chlamydia. Symptomen zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, frequente aandrang, afscheiding uit de penis, en soms jeuk of irritatie.
De diagnose wordt gesteld via urineonderzoek en uitstrijkjes. Behandeling bestaat meestal uit antibiotica om de infectie te bestrijden.
Seksuele partners moeten ook worden behandeld om herinfectie te voorkomen.


spataderen in de balzak

Spataderen in de balzak, of varicocèle, is een aandoening waarbij de aderen in het scrotum verwijd en opgezwollen zijn, vergelijkbaar met spataderen in de benen. Dit kan leiden tot een zwaar of ongemakkelijk gevoel in het scrotum en soms pijn. Varicocèles worden vaak ontdekt bij vruchtbaarheidsonderzoeken omdat ze de spermaproductie kunnen beïnvloeden. Behandeling is meestal niet nodig tenzij er pijn, ongemak of vruchtbaarheidsproblemen optreden. In dat geval kan een operatie, zoals varicocèle-embolisatie of varicocèle-lectomie, worden uitgevoerd.