Lachen Sclerosus

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

LICHEN SCLEROSUS

Lichen sclerosus is een chronische huidaandoening die meestal voorkomt in het genitale gebied, hoewel het ook elders op het lichaam kan voorkomen. Het wordt gekenmerkt door witte vlekken op de huid die dun, glanzend en kwetsbaar kunnen zijn. Deze aandoening treft vaker vrouwen dan mannen, vooral na de menopauze, maar het kan ook voorkomen bij mannen en kinderen.

Lichen sclerosus kan jeuk, pijn en irritatie veroorzaken, en in ernstige gevallen kan het littekenvorming en vernauwing van de genitaliën veroorzaken. Het is belangrijk om deze aandoening door een arts te laten diagnosticeren en behandelen.


 1. Witte vlekken op de huid: LS veroorzaakt witte, glanzende plekken op de huid die er dun en kwetsbaar uitzien. Deze plekken kunnen variëren in grootte en vorm.
 2. Jeuk: Jeuk is een veelvoorkomend symptoom van LS en kan mild tot ernstig zijn. De jeuk kan voortdurend aanwezig zijn of af en toe optreden.
 3. Pijn: LS kan soms pijn veroorzaken, vooral bij seksuele activiteit of bij het plassen als de genitale gebieden zijn aangetast.
 4. Irritatie: De aangetaste huid kan geïrriteerd aanvoelen en gevoelig zijn voor aanraking.
 5. Littekenvorming: In ernstige gevallen van LS kan littekenvorming optreden, wat kan leiden tot vernauwing van de genitale openingen bij zowel mannen als vrouwen.
 6. Moeilijkheden met plassen of seksuele activiteit: LS kan de normale functie van de genitale gebieden verstoren, wat kan leiden tot problemen met plassen, erectiele disfunctie bij mannen of dyspareunie (pijn tijdens seks) bij vrouwen.
 1. Genitale lichen sclerosus: Dit is de meest voorkomende vorm van LS en treft meestal het genitale gebied, zoals de vulva bij vrouwen en de penis bij mannen. Symptomen kunnen witte vlekken, jeuk, pijn, irritatie, en in ernstige gevallen littekenvorming en vernauwing van de genitale openingen omvatten.
 2. Niet-genitale lichen sclerosus: Hoewel LS meestal het genitale gebied treft, kan het ook elders op het lichaam voorkomen, zoals op andere delen van de huid, zoals de borst, buik, billen of dijen. Symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met genitale LS, maar de specifieke locatie kan verschillen.
 3. Lichen sclerosus bij mannen en kinderen: Hoewel LS vaker voorkomt bij vrouwen, kan het ook mannen en kinderen treffen. Bij mannen kan LS de voorhuid van de penis aantasten en bij kinderen kan het voorkomen in het genitale gebied of elders op de huid.
 1. Genetica: Er is een suggestie dat er een genetische aanleg kan zijn voor lichen sclerosus, aangezien het soms binnen families voorkomt.
 2. Hormonale factoren: LS treft vaak vrouwen na de menopauze, wat suggereert dat hormonale veranderingen een rol kunnen spelen. Echter, het kan ook voorkomen bij mannen en kinderen.
 3. Auto-immuunreacties: Er wordt verondersteld dat lichen sclerosus een auto-immuunziekte kan zijn, waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen in het lichaam aanvalt en beschadigt.
 4. Huidirritatie: Sommige onderzoeken suggereren dat irritatie van de huid in het genitale gebied door wrijving, letsel of infectie een trigger kan zijn voor het ontstaan van lichen sclerosus.
 1. Topische corticosteroïden: Dit zijn crèmes of zalven die corticosteroïde medicijnen bevatten, die ontstekingen verminderen en jeuk en irritatie helpen verlichten. Ze worden vaak gebruikt als eerste behandeling voor LS.
 2. Calcineurineremmers: Deze medicijnen worden soms gebruikt als alternatief voor corticosteroïden, vooral op gevoelige gebieden zoals het gezicht of de genitaliën. Ze helpen ontstekingen te verminderen en kunnen worden voorgeschreven als corticosteroïden niet effectief zijn of bijwerkingen veroorzaken.
 3. Zalf op basis van vitamine A of D: Deze zalven kunnen worden gebruikt om de huid te verzachten en te hydrateren, waardoor symptomen zoals jeuk en irritatie verminderen.
 4. Tacrolimuszalf: Dit is een ander type calcineurineremmer dat soms wordt gebruikt bij de behandeling van LS, vooral op gevoelige gebieden.
 5. Operatieve ingrepen: In ernstige gevallen van lichen sclerosus, vooral wanneer littekenvorming en vernauwing van de genitale openingen optreden, kan een operatieve ingreep nodig zijn om de vernauwing te corrigeren en de normale functie te herstellen.
 6. Regelmatige follow-up en controle: Mensen met LS hebben vaak regelmatige follow-upafspraken nodig bij hun arts om de voortgang van de aandoening te controleren, de behandeling indien nodig aan te passen en eventuele complicaties op te sporen.
 1. Regelmatige controles: Het is belangrijk om regelmatig door een arts te worden gecontroleerd om eventuele terugkerende symptomen of veranderingen in de huid op te sporen. Deze controles kunnen helpen om vroegtijdig in te grijpen en verdere complicaties te voorkomen.
 2. Aanpassing van de behandeling: Indien nodig kan de behandeling worden aangepast op basis van de voortgang van de aandoening en de respons op eerdere behandelingen. Dit kan onder meer het wijzigen van medicatie, het toevoegen van aanvullende therapieën of het aanpassen van de frequentie van follow-upbezoeken omvatten.
 3. Zelfzorgmaatregelen: Het is belangrijk om goede zelfzorgmaatregelen te volgen om de huid gezond te houden en symptomen te beheersen. Dit kan het gebruik van vochtinbrengende crèmes omvatten om de huid te hydrateren, het vermijden van irritatie door agressieve zepen of chemicaliën, en het dragen van loszittende kleding om wrijving te verminderen.
 1. Goede hygiëne: Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, maar vermijd overmatig wassen of het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de huid kunnen irriteren.
 2. Gebruik van milde producten: Gebruik milde, hypoallergene zeep en reinigingsmiddelen om irritatie van de huid te voorkomen.
 3. Bescherming tegen letsel: Vermijd letsel aan de huid in het genitale gebied door zorgvuldige seksuele praktijken en het vermijden van agressieve activiteiten die de huid kunnen beschadigen.
 4. Vermijd roken: Stoppen met roken kan helpen om het risico op bepaalde huidaandoeningen, waaronder LS, te verminderen, omdat roken de huidgezondheid kan aantasten.
 1. Littekenvorming: Langdurige ontsteking en beschadiging van de huid door lichen sclerosus kunnen leiden tot littekenvorming. Dit kan vooral problematisch zijn in het genitale gebied, waar littekenvorming kan leiden tot vernauwing van de openingen en moeilijkheden bij het plassen, geslachtsgemeenschap of erectieproblemen.
 2. Vernauwing van de urethra bij mannen: LS kan de urethra (plasbuis) aantasten, wat kan leiden tot vernauwing en moeilijkheden bij het plassen.
 3. Vernauwing van de vagina bij vrouwen: Bij vrouwen kan LS leiden tot vernauwing van de vagina, waardoor geslachtsgemeenschap pijnlijk of moeilijk kan zijn.
 4. Verhoogd risico op huidkanker: Hoewel zeldzaam, hebben sommige onderzoeken een verband gesuggereerd tussen lichen sclerosus en het verhoogde risico op het ontwikkelen van huidkanker, met name plaveiselcelcarcinoom.
 5. Psychologische impact: De symptomen van LS, zoals jeuk, pijn en irritatie, kunnen een aanzienlijke psychologische impact hebben op het individu, waaronder stress, angst, depressie en problemen met zelfbeeld en zelfvertrouwen.
 6. Seksuele disfunctie: LS kan seksuele disfunctie veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen, waaronder pijn tijdens geslachtsgemeenschap, erectiestoornissen bij mannen en vaginale vernauwing bij vrouwen.

GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.