Allergieën

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

Huisarts amsterdam, Amstel en IJ, aenij, Allergie, Allergeen, Immuniteit, Histamine, Antistoffen, Hooikoorts, Voedselallergie, Anafylaxie, Allergische rhinitis, Allergische reactie,

ALLERGIËN

Allergieën zijn een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn voor de meeste mensen. Deze stoffen, bekend als allergenen, kunnen variëren en omvatten bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt, schimmels, voedsel, insectenbeten, medicijnen of bepaalde chemicaliën.

Wanneer iemand met een allergie in contact komt met een allergene stof, herkent het immuunsysteem dit als een bedreiging en reageert het door een immuunrespons te veroorzaken. Dit leidt tot de vrijlating van stoffen, zoals histamine, die symptomen veroorzaken zoals niezen, jeuk, huiduitslag, zwelling, loopneus, hoesten, benauwdheid of zelfs ernstige reacties zoals anafylaxie.


Een huisarts kan verschillende allergieën behandelen, afhankelijk van de ernst en complexiteit van de situatie. Enkele veelvoorkomende allergieën die door een huisarts kunnen worden behandeld, zijn onder andere:

SYMPTOMEN:
Allergische rhinitis, ook wel hooikoorts genoemd, veroorzaakt ontsteking van de neus en de slijmvliezen van de luchtwegen als gevolg van een allergische reactie op bepaalde allergenen, zoals pollen, huisstofmijt, schimmelsporen, huisdieren, etc. De symptomen van allergische rhinitis kunnen variëren in ernst en omvatten:

BEHANDELING:

Voor de behandeling van allergische rhinitis kunnen verschillende benaderingen worden gebruikt. Enkele veel voorkomende behandelingen zijn:

SYMPTOMEN:

Symptomen van pollenallergie, ook wel bekend als hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis, kunnen variëren van mild tot ernstig. De symptomen treden meestal op wanneer een persoon wordt blootgesteld aan pollen, zoals graspollen, boompollen of onkruidpollen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

BEHANDELING:

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van pollenallergie, aangezien de behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele symptomen en medische geschiedenis.

SYMPTOMEN:

Symptomen van voedselallergie kunnen variëren in ernst en kunnen direct na het eten van het betreffende voedsel optreden.

De symptomen kunnen zijn:

OORZAAK:
Voedselallergie kan ontstaan door een overreactie van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Het immuunsysteem ziet deze eiwitten als schadelijk en reageert door allergische symptomen te veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat voedselintolerantie (zoals lactose-intolerantie) verschillend is van voedselallergie, omdat het geen reactie van het immuunsysteem betreft.
BEHANDELING:

Het is belangrijk om met een allergoloog of immunoloog te overleggen om een juiste diagnose te stellen en een geschikte behandeling te bepalen, aangezien voedselallergieën ernstig kunnen zijn en individueel verschillen.

SYMPTOMEN:

Symptomen van een allergie voor huisstofmijt kunnen zijn:

OORZAKEN:

Een allergie voor huisstofmijt ontstaat doordat het immuunsysteem overreageert op de allergenen die in de uitwerpselen en delen van de mijten voorkomen. Deze mijten gedijen in warme, vochtige omgevingen en voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren.

BEHANDELING:

De behandeling van een huisstofmijtallergie omvat verschillende maatregelen:

Een allergoloog of immunoloog kan de diagnose stellen en de meest geschikte behandelingsopties aanbevelen op basis van de individuele symptomen en medische geschiedenis van de persoon.

SYMPTOMEN:

Symptomen van een allergie voor huisdieren kunnen variëren, maar ze ontstaan meestal als reactie op allergenen zoals huidschilfers, speeksel of urine van huisdieren.

De symptomen kunnen zijn:

OORZAKEN:

Het ontstaan van een allergie voor huisdieren is te wijten aan een overreactie van het immuunsysteem op de allergenen die vrijkomen door het contact met huisdieren.

BEHANDELING:

De behandeling van een allergie voor huisdieren omvat doorgaans:

Het is raadzaam om een allergoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een gepaste behandeling, omdat de aanpak kan variëren afhankelijk van de ernst van de allergie en de individuele omstandigheden.

SYMPTOMEN:

Symptomen van een allergie voor medicijnen kunnen variëren, afhankelijk van het type medicijn en de ernst van de reactie.

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

OORZAAK:

Een allergie voor medicijnen kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan het gevolg zijn van een directe reactie op een bestanddeel van het medicijn, zoals een eiwit, of een reactie op de metabolieten die ontstaan ​​wanneer het medicijn wordt afgebroken in het lichaam. Soms kan eerdere blootstelling aan het medicijn een overgevoeligheidsreactie veroorzaken bij volgende inname.

BEHANDELING:

De behandeling van een medicijnallergie omvat meestal:

Het is essentieel om een arts te raadplegen bij vermoedelijke medicijnallergieën, aangezien dit ernstige reacties kan veroorzaken. Een allergietest kan in sommige gevallen worden uitgevoerd om de specifieke allergenen te identificeren en te bevestigen.

Allergisch contacteczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie van de huid op een specifieke stof waar men allergisch voor is. De stof, bekend als een allergeen, kan van alles zijn, zoals nikkel, latex, parfums, conserveermiddelen in cosmetica, rubber of bepaalde medicijnen. Wanneer de huid in contact komt met het allergeen, activeert het immuunsysteem een ​​ontstekingsreactie die leidt tot de symptomen van allergisch contacteczeem.

Symptomen van allergisch contacteczeem zijn onder andere:

BEHANDELING:

De behandeling van allergisch contacteczeem omvat meestal:

Als de symptomen ernstig zijn of niet reageren op de bovengenoemde behandelingen, kan het nodig zijn om een dermatoloog te raadplegen voor verdere evaluatie en mogelijk aanvullende behandelingsopties.

Allergische reacties kunnen worden veroorzaakt door verschillende insectenbeten of -steken.

Enkele insecten die bekend staan om het veroorzaken van allergische reacties zijn:

SYMPTOMEN:

De symptomen van een allergische reactie op een insectenbeet of -steek kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

BEHANDELING:

De behandeling van een allergische reactie op insectenbeten of -steken kan bestaan uit:

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als er sprake is van een ernstige allergische reactie op een insectenbeet of -steek. Een arts kan de symptomen beoordelen, de juiste behandeling aanbevelen en indien nodig verdere opvolging plannen.

SYMPTOMEN:

Symptomen van een allergie voor schimmels kunnen variëren, afhankelijk van de mate van blootstelling en de gevoeligheid van een persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

OORZAKEN:

De oorzaken van een allergie voor schimmels kunnen blootstelling aan schimmelsporen zijn die in de lucht zweven of aanwezig zijn in vochtige omgevingen, zoals in huis, kelders, badkamers of composthopen. Mensen kunnen allergisch reageren op verschillende soorten schimmels, zoals Alternaria, Aspergillus, Cladosporium en Penicillium.

BEHANDELING:

De behandeling van een schimmelallergie omvat doorgaans:

Het is raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van een schimmelallergie. De arts kan de symptomen evalueren, eventuele onderliggende triggers identificeren en een geschikte behandelingsstrategie voorstellen op basis van de individuele behoeften en reacties.


Het is raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van een allergie. De arts kan de symptomen evalueren, eventuele onderliggende triggers identificeren en een geschikte behandelingsstrategie voorstellen op basis van de individuele behoeften en reacties.

GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.