Anemie

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

Huisarts Amsterdam, Amstel en IJ, aenij, Bloedarmoede, Vermoeidheid, Bleekheid, Lage hemoglobine, Ijzertekort, Rode bloedcellen tekort, Verminderde zuurstoftransport, Zwakte, Duizeligheid, Kortademigheid, Hartkloppingen, Pale skin, 

BLOEDARMOEDE

Anemie is een aandoening waarbij er een tekort is aan gezonde rode bloedcellen in het bloed, waardoor de zuurstofvoorziening naar de weefsels en organen wordt verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur, chronische ziekten, genetische afwijkingen, bloedverlies of problemen met de aanmaak van rode bloedcellen.


De kenmerken van anemie kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Er zijn verschillende soorten anemie. Anemie verwijst naar een aandoening waarbij er een tekort is aan gezonde rode bloedcellen in het lichaam of een laag hemoglobinegehalte. Hemoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert.

Enkele veelvoorkomende soorten anemie zijn:

Naast deze specifieke vormen zijn er nog andere zeldzamere vormen van anemie die veroorzaakt kunnen worden door genetische afwijkingen, auto-immuunziekten, nierproblemen, chronische ziekten en andere oorzaken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de anemie vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen bepalen. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling van anemie.

Er zijn verschillende oorzaken van bloedarmoede (anemie), waaronder:

De behandeling van anemie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelgebruikte behandelingsmogelijkheden zijn:

Het is essentieel om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een geschikte behandeling van anemie. De arts kan de specifieke oorzaak vaststellen en de meest geschikte behandelingsstrategie aanbevelen.


GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.