Astma

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

Huisarts Amsterdam, Amstel en IJ, aenij, Astma, Luchtwegen, Ademhaling, Ontsteking, Bronchiale spasmen, Astma-aanval, Inhalator, Luchtwegvernauwing, Benauwdheid, Piepende ademhaling, Allergieën, Triggers, Longfunctietest, Spirometrie, Corticosteroïden, Luchtwegverwijders, Ontstekingsremmers, Allergie-testen, Preventie, Leefstijlbeheer,

ASTMA

Astma is een chronische luchtwegaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. Het resulteert in symptomen zoals benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. Deze symptomen kunnen variëren in ernst en frequentie, en kunnen optreden in periodes van verergering (astma-aanvallen) of stabiele fasen.


Er zijn verschillende soorten astma. Astma wordt meestal geclassificeerd op basis van de oorzaak, de leeftijd waarop het begint en de symptomen die het veroorzaakt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van astma:

De exacte oorzaak van astma is niet volledig begrepen, maar het wordt beschouwd als een combinatie van genetische aanleg en blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren. Allergenen zoals huisstofmijt, pollen, schimmels, huisdierenhaar en bepaalde voedingsmiddelen kunnen astmasymptomen veroorzaken bij mensen met allergische astma. Andere triggers zijn onder andere luchtweginfecties, lichamelijke inspanning, rook, koude lucht en emotionele stress.

De behandeling van astma richt zich op het beheersen van symptomen, het voorkomen van astma-aanvallen en het verbeteren van de longfunctie.

Dit omvat meestal het volgende:

Het is belangrijk om samen te werken met een zorgverlener om de juiste behandeling en medicijnen voor astma te bepalen, aangezien de behandelingsaanpak kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en individuele behoeften.


Het is belangrijk op te merken dat astma een heterogene aandoening is en dat individuele gevallen kunnen variëren in termen van symptomen, triggers en ernst. Een nauwkeurige diagnose door een medisch professional is essentieel om het juiste behandelplan op te stellen.

GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.