Galstenen

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

GALSTENEN

Galstenen zijn harde afzettingen die zich vormen in de galblaas, een klein orgaan dat zich onder de lever bevindt. Ze ontstaan ​​wanneer stoffen zoals cholesterol, calciumzouten en bilirubine (een afbraakproduct van rode bloedcellen) zich ophopen in de galblaas en kristalliseren. Deze stenen variëren in grootte en aantal, van zo klein als een zandkorrel tot zo groot als een golfbal.


Er zijn verschillende soorten galstenen, die worden geclassificeerd op basis van de samenstelling ervan.
De belangrijkste types galstenen zijn:

CHOLESTOROLSTENEN

Cholesterolstenen zijn meestal wit of geel van kleur en zijn het meest frequent voorkomend. Ze bestaan voornamelijk uit cholesterol, maar kunnen ook andere stoffen bevatten, zoals calciumzouten en bilirubine.


Pigmentstenen

Deze stenen zijn voornamelijk samengesteld uit bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen. Ze zijn meestal donkerbruin of zwart van kleur.


Gemengde stenen

Deze stenen bevatten zowel cholesterol als bilirubine en kunnen variëren in samenstelling en kleur.

De samenstelling van galstenen kan invloed hebben op de behandelingsopties en het risico op complicaties. Bijvoorbeeld, cholesterolstenen kunnen soms worden opgelost met medicatie of worden verwijderd door middel van een speciale procedure, terwijl pigmentstenen vaak een operatieve ingreep vereisen voor verwijdering.


GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.