Laesies

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

Laesies zijn abnormale veranderingen in het weefsel of de huid die worden veroorzaakt door ziekte, letsel of andere aandoeningen. Ze kunnen variëren in grootte, vorm, kleur en textuur, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Laesies kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, inclusief de huid, slijmvliezen en inwendige organen.

Er zijn verschillende soorten laesies, waaronder:

  1. Ulceraties: Dit zijn open zweren of wonden op de huid of slijmvliezen die vaak pijnlijk zijn en kunnen bloeden. Ze kunnen worden veroorzaakt door infecties, trauma of onderliggende ziekten.
  2. Blaren: Blaren zijn met vocht gevulde bultjes op de huid. Ze kunnen worden veroorzaakt door wrijving, brandwonden, allergische reacties of infecties zoals herpes.
  3. Knobbeltjes of gezwellen: Deze laesies zijn verheven gebieden in het weefsel die kunnen variëren in grootte. Ze kunnen worden veroorzaakt door tumoren, cysten, infecties of ontstekingen.
  4. Erythemateuze laesies: Dit zijn rode vlekken of plekken op de huid die kunnen worden veroorzaakt door infecties, allergieën, huidirritatie of auto-immuunziekten.
  5. Schilferige laesies: Deze laesies hebben een schilferige textuur op de huid en kunnen worden veroorzaakt door aandoeningen zoals psoriasis, seborroïsche dermatitis of schimmelinfecties.

Het is belangrijk op te merken dat laesies kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige laesies kunnen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen, terwijl andere een teken kunnen zijn van een ernstige medische aandoening. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen als je ongewone laesies opmerkt of als ze gepaard gaan met andere symptomen die je zorgen baren.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.