Lever

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

LEVERPROBLEMEN

Leverproblemen zijn aandoeningen of ziekten die de normale werking van de lever verstoren. De lever is een essentieel orgaan in het lichaam dat vele functies vervult, waaronder het filteren van bloed, het omzetten van voedingsstoffen en medicijnen, en het produceren van gal om vetten te verteren. Leverproblemen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder virale infecties (zoals hepatitis), alcoholmisbruik, leververvetting, auto-immuunziekten, genetische aandoeningen, galstenen, levercirrose en leverkanker.


  1. Bloedonderzoek: Bloedtesten kunnen verschillende markers van leverfunctie meten, zoals leverenzymen (bijvoorbeeld ALT, AST, ALP), bilirubine, albumine en stollingsfactoren. Afwijkingen in deze markers kunnen wijzen op leverproblemen zoals ontsteking, beschadiging of disfunctie.
  2. Beeldvormende onderzoeken: Verschillende beeldvormende technieken kunnen worden gebruikt om de lever te visualiseren en eventuele afwijkingen op te sporen. Dit omvat onder meer:

GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.