Milt

« Back to Glossary Index

Weergaven: 0

Problemen met de Milt

De milt

De milt is een multifunctioneel orgaan met verschillende belangrijke taken in het menselijk lichaam zoals:

🔽 Immuunfunctie:

De milt speelt een cruciale rol in het immuunsysteem. Het filtert oude en beschadigde rode bloedcellen uit het bloed en verwijdert bacteriën, virussen en andere pathogenen. De milt is ook een belangrijke locatie voor de productie van witte bloedcellen, die een essentiële rol spelen bij de bestrijding van infecties.

🔽 Bloedopslag en -afgifte:

De milt fungeert als een opslagplaats voor bloed, vooral voor rode bloedcellen en bloedplaatjes. Bij situaties waarbij het lichaam extra bloed nodig heeft, zoals bij bloedingen of intensieve fysieke activiteit, kan de milt bloed vrijgeven in de bloedbaan om de circulerende bloedvolume te handhaven.

🔽 Bloedzuivering:

Naast het filteren van beschadigde rode bloedcellen, helpt de milt ook bij het verwijderen van afvalstoffen en vreemde deeltjes uit het bloed.

🔽 Immunologische herinnering:

De milt is betrokken bij het opslaan van geheugencellen van het immuunsysteem. Dit stelt het lichaam in staat om sneller en efficiënter te reageren op infecties waaraan het eerder is blootgesteld.

🔽 Bloedstolling:

De milt bevat cellen die betrokken zijn bij de bloedstolling. Het kan bloedplaatjes opslaan en vrijgeven wanneer dat nodig is om bloedingen te stoppen.

Over het algemeen draagt de milt dus bij aan de bescherming tegen infecties, het handhaven van een gezond bloedvolume en het bevorderen van een effectieve immuunrespons.GZC AMSTELKWARTIER
GZC BUIKSLOTERHAM

Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.